Najväčšia plávajúca solárna farma bude v Indonézii

Zdroj:https://techbox.dennikn.sk/najvacsia-plavajuca-solarna-farma-bude-v-indonezii/

Sunseap, singapurský distribútor solárnej energie investuje viac než 2 miliardy dolárov na vybudovanie najväčšej plávajúcej solárnej farmy a systému na skladovanie energie. Postaví ho na indonézskom ostrove Batam, ktorý sa nachádza za singapurským prielivom.

Distribútor počíta s výkonom až 2,2 GWp (gigawatt-peak). Solárna farma bude plávať na priehrade Duriangkang v južnej oblasti ostrova Batam, zaberie plochu 1 600 hektárov (čo je zhruba 2 240 futbalových ihrísk). Sklad energie bude mať kapacitu viac ako 4 000 MW za hodinu.

Len tento jeden projekt ušetrí planétu od 1,8 miliónov kubických ton emisií. Teda približne toľko, ako vyprodukuje 400 000 osobných automobilov.

Spoločnosti Sunseap a Batam Indonesia Free Zone Authority oznámili, že tento týždeň podpísali memorandum o porozumení pre plávajúcu solárnu farmu. Bude sa financovať prostredníctvom kapitálu Sunseap a bankovej pôžičky.

Časť energie sa použije v Batame, je to najväčšie mesto v provincii Riau Islands s takmer 1,2 miliónmi obyvateľov. Zvyšok sa exportuje do Singapuru pomocou podmorského kábla.

V roku 2017 bola 40 MW pávajúca solárna elektráreň v čínskom Huainane najväčšou na svete.

Stavba projektu sa má začať na budúci rok, dokončená bude v roku 2024.

„Tento jediný projekt zdvojnásobí celé naše portfólio, a čo je dôležitejšie, posilní našu schopnosť smerovať k hyperškálovým projektom solárnych a energetických úložísk. Plávajúce solárne systémy pôjdu dlhou cestou pri riešení pozemných obmedzení, ktorým čelia urbanizované časti juhovýchodnej Ázie pri využívaní obnoviteľnej energie,“ povedal Frank Phuan, výkonný riaditeľ Sunseap.

Sunseap Group je vývojár, vlastník a prevádzkovateľ solárnych systémov v Singapure. Prevádzkuje viac ako 2 000 MWp solárnej energie, ktoré sú zazmluvnené v Ázii. V marci dokončila spoločnosť plávajúci fotovoltaický systém s výkonom 5 MWp mimo pobrežia Singapuru pozdĺž Johorského prielivu.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *