Procesory v roku 2022: Čaká nás historicky najväčší posun vo svete počítačov

Zdroj:https://zive.aktuality.sk/clanok/s1rn6gg/procesory-v-roku-2022-caka-nas-historicky-najvacsi-posun-vo-svete-pocitacov/

Nové čipy pripravujú tradiční hráči ako AMD a Intel, netreba však zabúdať ani na Qualcomm či Apple.

  • Intel pripravuje evolúciu svojich hybridných procesorov, ktoré zdvojnásobia počet efektívnych jadier.
  • AMD sa pripravuje na hlavnú udalosť, ktorou budú procesory Ryzen 7000 s architektúrou Zen 4.
  • Vo svete Windows môžeme ešte veľa počuť o Qualcomme, ale aj ďalších výrobcoch ARM čipov.
  • Apple tento rok zavŕši prechod na vlastné procesory a možno odhalí 40-jadrový počítač.

Januárový veľtrh CES 2022 naznačil, čo môžeme tento rok čakať na procesorovom trhu minimálne v podaní dvoch najväčších hráčov v oblasti riešení pre segment osobných počítačov. Procesory však už dávno nie sú len o Inteli a AMD. Prekvapiť môžu aj iní. Čo nás teda čaká?

Intel: Evolúcia hybridov

Intel na prelome októbra a novembra minulého roka s procesormi Core 12. generácie (Alder Lake) začal svoju spanilú jazdu, ktorej cieľom je zvrátiť nepriaznivo sa vyvíjajúci stav na bojisku o osobné počítače. AMD v posledných rokoch vďaka vydareným čipom Ryzen dominuje najmä v desktope.

Po šestici modelov z minulého roka Intel na veľtrhu predstavil celú plejádu ďalších procesorov Alder Lake, ktoré smerujú ako do segmentu stolných, tak aj mobilných počítačov. Prvé informácie pritom hovoria o veľmi dobrom výkone.

Aktuálne procesory Intel Core 12. generácie (Alder Lake) ponúkajú maximálne 16 jadier.

A keďže Intel už trh doslova zaplavil novými procesormi, mohlo by sa zdať, že si už všetky náboje pre tento rok vystrieľal. Pár mu ich ale ešte v zásobníku ostalo. Okrem ešte výkonnejšieho desktopového čipu Core i9-12900KS, ktorý by mal oproti súčasnému top modelu zvýšiť Turbo na 5,5 GHz, toho môže ukázať ešte viac.

Keď počet jadier nestačí

Mikroprocesorový gigant pripravuje ďalšiu generáciu čipov, ktoré majú aspoň v podobe niekoľkých modelov pre desktop doraziť do konca tohto roka, zrejme v jeho samom závere. Čipy nesú kódové meno Raptor Lake a pôjde o evolúciu súčasnej hybridnej koncepcie, ktorá kombinuje výkonné jadrá s úspornými. Podľa únikov však medzigeneračne stúpne maximálny počet tých úsporných z 8 na 16.

Desktopové top modely by teda mali niesť 8 výkonných a 16 úsporných jadier. Vzhľadom na to, že HyperThreading podporujú len veľké jadrá, vo výsledku budú môcť čipy Raptor Lake ponúknuť až 32 logických vlákien. Či takúto konfiguráciu ponúknu aj varianty pre prenosné počítače, je však otázne.

Okrem navýšenia počtu jadier dôjde aj k vylepšeniu samotnej mikroarchitektúry, čo by malo priniesť zvýšenie výkonu na takt. Vo výsledku tak môžu schopnosti procesorov citeľne stúpnuť nielen vo viacvláknových úlohách, ale aj pri vyťažení jedného jadra.

Na predbežné odhady čísel je však ešte priskoro. Takty a energetická efektivita sa totiž zrejme neposunú nijako zásadne, ak vôbec. Procesory Raptor Lake totiž budú vyrábané rovnakým výrobným procesom Intel 7 ako súčasné Alder Lake.

Vraj chystá novú HEDT platformu

V súvislosti s Intelom sa v poslednom období začalo hovoriť aj o high-endovej desktopovej platforme (HEDT), ktorou by v druhej polovici roka teoreticky mohla firma súperiť s konkurenčnými čipmi Threadripper od AMD.

Maďarský server Prohardver.hu sa vzhľadom na dostupné informácie domnieva, že Intel by mohol vlastnú HEDT platformu novej generácie predstaviť v druhej polovici roka.

Čipy by mali vychádzať zo serverovej platformy, no vzhľadom na to, že jej chystaná generácia Sapphire Rapids bola už niekoľkokrát odložená a tieto procesory pre servery tu stále reálne nie sú, ružovo to nevyzerá ani s variantmi pre počítače.

Hlavnou zbraňou týchto hypotetických čipov by však mohla byť integrácia výkonných jadier z desktopových Alder Lake, avšak vo výrazne väčšom počte. Nepôjde však o platformu pre každého, takéto procesory by sa predávali za tisícky eur.

AMD: Esá v rukáve

Na začiatku januára o sebe dal vedieť aj najväčší rival Intelu. AMD počas januárovej konferencie okrem nových grafík ohlásilo procesory Ryzen 6000 (Rembrandt) pre prenosné počítače. Spoločnosť ale naznačila aj chystané produkty, ktoré môžeme očakávať ešte tento rok.

3D pamäť a Zen 4

Na jar nás v podaní AMD čaká príchod úplne prvého čipu, ktorý má integrovať takzvanú 3D V-Cache pamäť s kapacitou 64 MB. Osemjadrový Ryzen 7 5800X3D bude kompatibilný so súčasnými základnými doskami a hoci bude využívať súčasnú architektúru Zen 3, výkon by mal vďaka väčšej cache pamäti v určitých oblastiach zásadne stúpnuť.

AMD sa počas svojej prezentácie zameralo najmä na hry, v ktorých by mala novinka prekonať aj v súčasnosti najvýkonnejší herný desktopový procesor Intel Core i9-12900K.

Najväčšou udalosťou v podaní AMD však má byť tento rok uvedenie úplne novej platformy na čele s procesormi Ryzen 7000 (Raphael) postavenými na architektúre Zen 4. Okrem výrazného navýšenia IPC sa počíta aj s vyššími frekvenciami.

Riaditeľka spoločnosti počas veľtrhu ukázala demo hry Halo Infinite bežiace na novom procesore, pričom všetky jeho jadrá mali stabilne bežať na 5 GHz. Či Ryzen 7000 po rokoch opäť zvýšia aj maximálny počet jadier zo súčasných 16 na 24 alebo viac, zatiaľ nie je úplne isté.

Najväčšími novinkami AMD pre tento rok bude procesor s 3D V-Cache a nové Ryzeny 7000.

Nová platforma prinesie podporu operačných pamäti DDR5 i rozhrania PCI Express 5.0. Väčšina modelov by mala integrovať aj grafické jadro, pričom procesory už majú pasovať do úplne novej pätice AM5. Tá by tu s nami mala byť, rovnako ako jej predchodkyňa, ďalších niekoľko rokov. Najväčším rozdielom bude prechod z formátu PGA na LGA, čím sa desktopové procesory AMD priblížia tým od Intelu.

Čo je to LGA?

Pojem Land Grid Array znamená, že na spodnej strane procesorov nie sú žiadne piny. Nájdeme tu len kontakty a nožičky sú naopak integrované v pätici základnej dosky. Samotný procesor je teda menej náchylný na poškodenie, avšak pri jeho osádzaní do socketu treba dbať na opatrnosť. Poškodenie nožičiek na základnej doske totiž môže byť ešte väčším problémom.

Čo je to PGA?

Ide o skratku slov Pin Grid Array a v podstate ide o presný opak pätice typu LGA. V tomto prípade sú piny súčasťou procesora, zatiaľ čo socket na základnej doske je vybavený len kontaktmi. V tomto prípade existuje riziko poškodenia pinov pri každej nesprávnej manipulácii s procesorom.

Procesory Ryzen 7000 architektúry Zen 4 by mali doraziť na trh v druhej polovici roka, pričom vyrábané už budú 5nm technológiou. Neskôr by mali prísť aj varianty pre notebooky, ktoré majú medzigeneračne zdvojnásobiť počet jadier na 16.

Nový low-end i high-end?

AMD nám ale na CES zrejme o svojich chystaných čipoch na rok 2022 nepovedalo úplne všetko. Výrobca pritom pre segment stolných počítačov už dávno nepredstavil žiadny nový produkt, ktorý by smeroval do cenového segmentu 150 eur a menej. Intel má prekvapivo na tomto poli navrch. V minulosti to bolo presne naopak.

Istá nádej tu ale je. Na ázijskom serveri sa pred časom objavili informácie o chystaných lacnejších procesoroch Renoir-X, ktoré by mali byť postavené na staršej architektúre Zen 2. Zdroj zatiaľ spomenul tri modely s ôsmimi, šiestimi a štyrmi jadrami bez integrovanej grafiky. Kedy tieto čipy dorazia a či budú určené aj pre bežný maloobchodný predaj na našom trhu, však zatiaľ nie je jasné.

Tým ale tajnosti okolo procesorov AMD chystaných na tento rok nekončia. Celá história okolo novej generácii high-endových čipov Threadripper už začína pripomínať situáciu s Columbovou ženou. Počúvame o nich už viac než rok, no na trhu stále nie sú. Najnovšie zvesti tvrdia, že procesory Threadripper s maximálne 64 jadrami architektúry Zen 3 by mohli konečne prísť v marci.

Zatiaľ sa však spomínajú len varianty s prívlastkom „Pro“ s až osemkanálovým radičom pamätí, určené pre pracovné stanice a najnáročnejších používateľov. Od toho sa bude odvíjať aj ich cena, ktorá môže byť po započítaní sumy za základnú dosku a pamäťové moduly astronomická.

RM: Nová kapitola pre počítače

Moderné počítače už dávno nie sú viazané len na procesory typu x86-64. Pri vyzeraní tohtoročných noviniek preto musíme nazerať i za tradičných producentov procesorov. Keď pred vyše dekádou výrobcovia predstavili prvé smartfóny a tablety postavené na ARM čipoch, nevedomky tým spustili revolúciu aj na počítačoch.

Dnes sa už čoraz viac stretávame s rôznymi tabletmi, notebookmi či konvertibilnými zariadeniami, ktoré síce využívajú operačný systém Windows, no vo svojich útrobách ukrývajú práve procesor typu ARM. Nehovoriac o celom priehrští Chromebookov.

Qualcomm chystá revolúciu

Nateraz sa však sústreďme na procesorové novinky určené pre platformu od Microsoftu, ktoré boli výhradne spájané s americkým Qualcommom. Hoci tieto čipy ponúkajú nadštandardnú výdrž na batériu, narážajú na svoje možnosti a nekompatibilitu so softvérom, ktorý tak musí byť emulovaný. A to v konečnom dôsledku opäť znižuje výkon, ktorý je už beztak v porovnaní s konkurenciou x86-64 nižší.

Dominancia Intelu a AMD v segmente osobných počítačov s Windows by sa však mohla už v dohľadnej dobe skončiť. Qualcomm sa nechal počuť, že chystá úplne novú generáciu čipsetov pre notebooky, ktoré prekonajú konkurenciu ako po stránke výkonu, tak aj energetickou efektivitou, teda výdržou na batériu. Americký výrobca chce tento zázrak zhmotniť v rámci svojej novej divízie, ktorá vznikla akvizíciou startupu Nuvia. Ten bol mimochodom založený bývalými inžiniermi Applu stojacimi aj za jeho vydarenými procesormi pre mobily a počítače.

Qualcomm nedávno predstavil nový čip pre počítače, no čoskoro môže ukázať omnoho výkonnejšieho nástupcu.

Prvou zastávkou pritom budú práve notebooky s Windows. Reálne by sa mali na trhu objaviť až budúci rok, no spoločnosť avizovala, že ešte do konca toho aktuálneho ponúkne vybraným partnerom na testovanie aspoň vzorky. Nejaká tá informácia o schopnostiach týchto procesorov by teda mohla presiaknuť aj na verejnosť.

Chystajú sa aj ostatní

Možno sa pýtate, prečo na trhu nemáme žiadne počítače s Windows poháňané ARM procesormi aj od iných výrobcov. Dôvod by mohol byť ten, že Qualcomm má údajne s redmondskou spoločnosťou uzavretú dohodu na vývoj a výhradnú dodávku ARM čipov pre prenosné počítače s jeho systémom. Platnosť údajnej zmluvy má ale čoskoro uplynúť.

Samsung pritom len pred pár dňami odhalil svoj nový čipset Exynos 2200. Pri jeho vývoji kórejská spoločnosť využila služby grafickej divízie AMD. Čip tak integruje GPU architektúry RDNA 2, ktorá poháňa aj srdcia súčasných herných konzol Xbox Series X/S a PlayStation 5.

Ešte pred oficiálnym ohlásením Exynosu 2200 sa ale objavili špekulácie, že Samsung plánuje toto riešenie použiť nielen v mobiloch. Uplatnenie by si mohlo nájsť taktiež vo väčších zariadeniach, teda napríklad aj v notebookoch s Windows.

Okrem Samsungu pritom môžu mať smelé plány aj iní producenti, napríklad taiwanský MediaTek. Jeho nový mobilný čipset Dimensity 9000 ponúka veľmi solídne parametre, vďaka čomu môže súperiť s Qualcommom, Samsungom a čiastočne i s Applom. Spoločnosť pritom už dlhší čas ponúka aj procesory pre Chromebooky. Rozšírenie jeho pôsobenia na bežných počítačoch tak môže byť len otázkou času.

Apple: Zavŕšenie prechodu na vlastné čipy

Zabudnúť nesmieme ani na dianie na opačnom brehu. Svet počítačov totiž nie je len o Windows, Linuxe, Androide, Chrome OS či iných forkov operačných systémov. Je tu Apple, pri ktorom naďalej platí, že „si ide svoje“ a ide mu to lepšie ako kedykoľvek predtým.

Spoločnosť z Cupertina v roku 2020 s čipsetom M1 so svojimi počítačmi oficiálne odštartovala prechod od Intelu k vlastným riešeniam na báze ARM. No a v rozpätí nasledujúcich 11 mesiacov by mal túto transformáciu aj dokončiť.

Apple svoje portfólio čipsetov pre počítače tento rok doplní o ďalšie varianty.

Najskôr nás údajne čakajú nové MacBooky, pričom niektoré by už mohli stavať na novej generácii základného čipsetu s pracovným označením M2. Ďalej majú prísť aj výkonnejšie all-in-one počítače iMac Pro, ktoré by podľa najnovšieho úniku mohli opäť o kúsok posunúť schopnosti všetkých doteraz uvedených riešení Applu. Nové zariadenia by mohli integrovať čip s 12 procesorovými jadrami, čím by prekonal aj súčasný vlajkový model M1 Max.

Absolútny vrchol umu inžinierov kalifornskej spoločnosti má zhmotňovať extrémy procesor pre stolné počítače Mac Pro. V jeho súvislosti sa dokonca hovorí o 40 procesorových jadrách, čo by znamenalo silnú konkurenciu aj pre najsilnejšie desktopové čipy AMD Threadripper. A to hovoríme len o procesorovej časti, o tej grafickej zatiaľ nevieme prakticky nič.

Tak či onak, rok 2022 bude z pohľadu procesorového trhu zrejme jeden z najatraktívnejších v histórii. Na ktorú novinku sa najviac tešíte vy? Podeľte sa s ostatnými o svoj názor v diskusii pod článkom.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *