Česi vyvinuli revolučný typ batérie. Je lacný na výrobu, nevybuchuje a nehorí

Zdroj:https://www.mojandroid.sk/cesi-vynasli-revolucny-typ-baterie/

Českým vedcom sa podarilo vymyslieť revolučný typ batérie, ktorý je bezpečnejší, lacnejší a ponúka vyššiu kapacitu ako populárne Li-ion batérie. Novinku priniesla Akadémia vied Českej republiky.

Bez soli to nepôjde

Tím vedcov z Fyzikálneho ústavu AV ČR a Ústavu fyzikálnej chémie J. Heyrovského AV ČR sa pri vývoji novej vysokonapäťovej batérie inšpiroval viac ako 130 rokov starými poznatkami o vplyve špeciálnej chaotropnej soli na vlastnosti vodných roztokov. Vyvinuli vodnú batériu, ktorá využíva slanú vodu, zinok a grafit. Jej súčasťou je taktiež nehorľavý elektrolyt, ktorý je nie len viac vodivý, ale aj ako názov naznačuje, nehorľavý. To znamená, že nový typ batérie sa nedokáže vznietiť ani vybuchnúť.

„Vodné batérie boli predstavené už skôr, ale ich rozmachu bránila relatívne nízka kapacita a napätie. Nášmu tímu sa podarilo tento problém vyriešiť tým, že sme do roztoku vody pridali veľké množstvo chaotropnej soli chloristanu zinočnatého,“ vysvetľuje Jiří Červenka, vedúci tímu.

Vysokonapäťová batéria
Jiří Červenka s vysokonapäťovou batériou | Zdroj: avcr.cz

Jej priemerná kapacita sa pohybuje okolo 45 mAh/g, čo je porovnateľné s komerčne dostupnými nikel-metal hydridovými akumulátormi. Čo sa týka životnosti, vydrží až 500 nabíjacích cyklov. Prednosťou novej technológie sú aj nízke výrobné náklady, ktoré vedci dosiahli použitím extrémne lacných a recyklovateľných materiálov.

Technológia svoje využitie nájde napríklad v oblasti výroby solárnej energie, kde bolo nájdenie vhodného typu batérie na ukladanie vyrobenej elektriny vždy výzvou. Na trhu síce existuje celý rad vhodných batérií, no väčšina z nich sa nehodí pre vysokokapacitné ukladanie elektriny kvôli vysokej cene.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *