Elektráreň alebo diaľnica? Vo Švajčiarsku to vďaka solárnym strechám vedia spojiť

Zdroj: https://www.forbes.sk/elektraren-alebo-dialnica-vo-svajciarsku-to-vdaka-solarnym-strecham-vedia-spojit/

Vo Švajčiarsku si vedia veci spočítať. Vedia, že potrebujú zelenú energiu a tiež to, kde ju získať. Nad diaľnicami chcú postaviť solárne strechy.

Pozor, nehovoríme o vízii vzdialenej budúcnosti. Úrady už skúmajú celú diaľničnú sieť, aby zistili, kde bude možné solárne strechy postaviť.

Teoreticky prichádzajú do úvahy všetky úseky, ktoré nevedú cez tunely. V prípade Švajčiarska je to asi 1300 kilometrov. Ako píše denník NZZ, na úsekoch, kde to bude možné, sa má potom začať s výstavbou čo najskôr.

Švajčiarska vláda už zisťovala, koľko energie by získala, keby vybavila solárnymi panelmi protihlukové bariéry lemujúce diaľnice. Ukázalo sa však, že ich potenciál je veľmi malý. Výroba energie na týchto plochách by pokryla len asi 0,05 percenta švajčiarskej spotreby elektriny.

V porovnaní s tým je oveľa zaujímavejšie vyrábať elektrinu priamo nad cestami. Na vozovkách by premávali autá a kamióny ako zvyčajne, no solárne panely nad nimi by vyrábali energiu.

Konkurencia v pilotných projektoch

Dva pilotné projekty, na ktorých si Švajčiari vyskúšajú zámer v praxi už dostali zelenú. Jeden z nich, za ktorým stojí spoločnosť Energypier, má na juhu Švajčiarska zastrešiť solárnymi panelmi 1,6 kilometra dlhý úsek diaľnice. Strechu nad cestou bude tvoriť 40-tisíc solárnych panelov, ktoré majú elektrinou zásobovať päťtisíc rodinných domov.

Teraz sa čaká na stavebné povolenie a budúci rok by sa malo začať s výstavbou. Pôvodný návrh navyše počítal s tým, že na stĺpy solárnej strechy by sa mali pridať ešte veterné turbíny. Táto informácia zatiaľ nie je potvrdená.

Druhý pilotný projekt, za ktorým stojí firma Helion, je menší a výkon jej solárnej strechy má zaistiť elektrinu pre 600 domácností. Aj tu chcú začať stavať budúci rok.

Vedci pritom upozorňujú, že zo zastrešenia by profitovala aj doprava. Cesty by boli chránené pred zrážkami aj horúčavou a pre vodiča by bola prevádzka bezpečnejšia.

Už teraz šéfovia oboch spoločností hlásia, že pokiaľ bude možné vo výstavbe pokračovať aj na ďalších úsekoch diaľnic, určite budú chcieť svoje solárne pokrytie rozšíriť.

Dve muchy jednou ranou

Podľa firmy Energypier by sa dalo vo Švajčiarsku reálne využiť až sedemsto kilometrov diaľnic. Podľa optimistického scenára by sa tak mohlo ročne vyrobiť až desať terawatthodín energie. To zodpovedá zhruba dvom tretinám toho, čo do energetického mixu Švajčiarska aktuálne prináša jadrová energia.

Možnosti prekrytia diaľnice solárnymi panelmi skúmajú aj v Nemecku. Foto: Fraunhofer ISE

Navyše, výroba elektrickej energie priamo nad diaľnicami vraj môže mať do budúcnosti prínos aj pre rozvoj dobíjacích staníc pre elektroautá pozdĺž hlavných trás.

Zatiaľ čo priaznivci tohto nápadu nevidia problém ani v súvislosti s turizmom, vo verejnej diskusii sa už ozvali aj kritické hlasy. Vytvorenie solárnych striech v otvorenej krajine je podľa nich neprípustné.

Nemecko zvažuje možnosti

Švajčiari nie sú jediní, kto pracuje na zastrešení diaľnic solárnymi panelmi. Podobné riešenie navrhuje aj nemecko-rakúsky tím vedcov. V Nemecku, ktoré má vyše 13-tisíc kilometrov diaľnic, by podľa hrubých prepočtov mohla nad vozovkami vzniknúť až tretina energie, ktorú ročne spotrebujú nemecké domácnosti.

Vedci pritom upozorňujú, že zo zastrešenia by profitovala aj doprava. Cesty by boli chránené pred zrážkami aj horúčavou a pre vodiča by bola prevádzka bezpečnejšia. Náklady na výstavbu takejto diaľničnej elektrárne by v Nemecku vyšli podľa magazínu Spiegel až na sto miliárd eur. V zime by to však mohlo potešiť aj cestárov.

Viac info: https://energozrouti.cz/z/svycarsko-chysta-spusteni-prvnich-solarnich-dalnic-ktere-vyrabeji-elektrinu

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *