Prelomový UltraRAM by mohol zlúčiť SSD a RAM do jedného komponentu

Zdroj: https://www.nextech.sk/a/Prelomovy-UltraRAM-by-mohol-zlucit-SSD-a-RAM-do-jedneho-komponentu

Aký je rozdiel medzi operačnou pamäťou a pamäťovým úložiskom? To je otázka, ktorú si každý položí aspoň raz v živote. Keďže väčšina štandardných počítačových úložísk sa presúva na ultrarýchle SSD, ktoré sú také podobné flash pamäti, že je ťažké ich rozlíšiť na prvý pohľad, otázka sa stáva oveľa aktuálnejšou. Fyzici z Lancaster University tvrdia, že by sme mohli byť blízko k ich spojeniu do jedného kusa hardvéru, ktorý nazývajú UltraRAM. Hoci je pravda, že pamäť s náhodným prístupom a moderné SSD používajú podobné typy úložiska, flash pamäť, využívajú ju veľmi odlišnými spôsobmi.

Image

Operačná pamäť RAM vyžaduje nepretržité napájanie elektrickou energiou, aby sa údaje udržali v pamäti, a ak dôjde k výpadku napájania, údaje zmiznú. RAM sa teda používa na informácie, ktoré sú potrebné rýchlo, ale nie natrvalo. Flashové úložisko sa používa na zaznamenávanie údajov a môže uchovávať údaje uložené aj vtedy, keď je napájanie vypnuté. To isté platí napríklad pre SD kartu alebo USB kľúč. Tieto dva typy úložiska sa nazývajú volatilné, vyžadujúce napájanie, a nevolatilné, energeticky nezávislé, uchovávajúce dáta, aj keď nie je k dispozícii napájanie.

Aj keď možno použiť energeticky nezávislé úložisko na rovnaký druh úloh, aké vykonáva RAM, nižšia rýchlosť ho robí pre väčšinu aplikácií nepraktickým. Preto už po celé desaťročia sú úložisko a pamäť dve samostatné časti, ktoré vykonávajú samostatné funkcie, napriek tomu, že sú založené na veľmi podobnom hardvéri. Článok publikovaný tímom piatich fyzikov v Spojenom kráľovstve načrtáva, ako by sa mohla vytvoriť nová generácia pamäte, ktorá je energeticky nezávislá a určená na trvalé ukladanie údajov, ale pritom dostatočne rýchla na to, aby sa dala použiť na úlohy s náhodným prístupom.

Pomocou novo aplikovanej technológie nazývanej kvantové jamky InAs a bariéry AlSb výskumníci navrhli teóriu pre UltraRAM, ktorý by mohol prekonať slabiny trvalého úložiska pri jeho používaní na úlohy rýchleho čítania a zápisu. V skratke ide o to, že aplikovanie týchto techník a princípov by mohlo vytvoriť all-in-one úložné a pamäťové zariadenia, čo by malo za následok ich jednoduchšiu, lacnejšiu a rýchlejšiu výrobu viac-menej pre všetky druhy počítačových zariadení, ktoré dnes používame.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *