Citroën predstavuje sci-fi autonómne modulárne vozidlá

Francúzska automobilka Citroën predstavila svoj nový koncept autonómneho vozidla. Modulárne zariadenia by mohli v budúcnosti prispieť k lepšej a premyslenejšej doprave bez ľudského faktoru.

Dôležitá je modularita

Citroën si predstavuje budúcnosť mobility ako elektrickú a autonómnu. Presne týchto dvoch aspektov sa držal aj pri tvorbe svojho konceptu nazývaného Autonomous Mobility Vision.

Citroën Modularny podvozok Skate

Dôležitým bodom je aj modularita. Základnú časť predstavuje plochý podvozok Skate so štyrmi otáčacími kolesami, ktoré Citroën nazýva Eagle 360s. Boli vyrobené v spolupráci so spoločnosťou Goodyear.

Keďže sa zvládajú otáčať do všetkých smerov, nerobí im problém pohybovať sa aj v úzkych priestoroch. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 25 km/h. Skate má rozmery 260 cm na dĺžku, 160 cm na šírku a výška je 50 cm.

Citroën Sofitel En Voyage

Podľa automobilky by Skate bol schopný jazdiť v meste po špeciálnych pruhoch, ktoré by boli vybavené indukčným nabíjaním. To znamená, že by toto vozidlo mohlo premávať nonstop a v prípade potreby sa ísť dobiť do nabíjacej stanice.

Prvé moduly už sú pripravené

Citroën nazýva tento koncept aj open-source. Spoločnosti si môžu vytvárať vlastné moduly, ktoré na tento podvozok s kolesami umiestnia. Na odhalení automobilka predstavila moduly vyvinuté hotelovou spoločnosťou Accor a spoločnosťou pre vonkajšiu reklamu JCDecaux.

Spoločnosť Accor, ktorá prevádzkuje približne 5 200 hotelov, vytvorila dva moduly. Prvý s názvom Sofitel En Voyage je ten luxusnejší. Usadí dvoch až troch pasažierov a batožina sa nachádza v špeciálnom priestore.

Cestujúci si môžu vychutnať náladové osvetlenie, kvalitný zvukový systém alebo nápoje z mobilného baru. Palubný tablet môže komunikovať s hotelovým vrátnikom a robiť rezervácie v reštauráciách alebo divadle.

Druhý modul sa volá Pullman Power Fitness, ktorý umožňuje cestujúcim cvičiť. Kabína je vybavená veslovacím trenažérom a stacionárnym bicyklom. Energiu vyrobenú cvičebným zariadením je možné použiť na dobitie kapsule.

Posledný odhalený modul vyrobil JCDecaux, ktorý vo veľkých mestách prevádzkuje zdieľané bicykle. Takzvaný City Provider je určený pre cestujúcich s batožinou alebo invalidným vozíkom a môže pojať až päť cestujúcich.

Citroën City provider

Moduly sa môžu založiť za 10 sekúnd a sú zavesené na hydraulických vankúšoch. Citroën očakáva, že ostatné spoločnosti vyvinú čo najväčšie množstvo modulov určených na rôzne potreby.

Zároveň uvádza, že Svetová banka predpovedá, že dve tretiny ľudskej populácie budú do roku 2050 žiť v mestách. Preto je dôležite vytvárať takúto autonómnu infraštruktúru.

Zdroj: /https://techbox.dennikn.sk/citroen-predstavuje-svoju-viziu-autonomnych-modularnych-vozidiel/

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *